Goed, slecht of discussiabel in zonne-energie

 

Een belangrijke oorzaak van brand bij zonnepanelen is de overbelasting van de omvormer. Er wordt nogal eens meer aan de omvormer gehangen, dan de specificaties van de fabrikant weergeven. Het is dus goed om niet over dat maximaal vermogen, dat de fabrikant opgeeft, aan te houden.

We geven een paar voorbeelden van plaatsing van de zonnepanelen en voeg de opmerkingen bij:

 

Allebei voorbeelden hebben een ongelukkige plaatsing van de zonnepanelen. Bij de onderste foto ziet u de slagschaduw op het zonnepaneel en waarschijnlijk belemmert die een groot deel van de dag de productie.

Ook de bovenste fot is een gemiste kans, want de onderste rij staat veel te laag en zal vooral in de winter last van schaduw hebben. Indien de bovenste rij verder naar achteren had doorgetrokken (wat goed mogelijk is), heeft men een behoorlijke opstelling. Zeker als men de panelen horizontaal plaatst i.p.v. vertikaal.

 

De volgende plaatsing valt veel meer onder het hoofdstuk discussie. Hier is sprake van een bewuste keuze.

 


Op de uitbouw kan men twee panelen zien, die echt op het zuiden staan en optimaal zijn georienteerd. Het grootste deel is een zogenaamde oost-west opstelling. Daarvoor kan men beter een ander soort panelen, dan deze monokristallijne plaatsen. Deze andere panelen zijn pas recent in betere mate te krijgen.

Indien u goed kijkt, ziet u ook de schaduwwerking van een boom. De tijd van de opname is 14.00 uur en er zitten nog geen bladeren aan de bomen.......

Volgens de voorschriften moeten de zonnepanelen op een pannerij van de rand af staan.

Soms is de installatie keurig volgens de voorschriften aangelegd. De installateur werkt via de Gemeente Nijmegen, maar er is toch wel wat loos als je echt wilt produceren:

 

Voor een flink aantal praktijkvoorbeelden zie de volgende link:

https://www.polderpv.nl/zonne_energie_blooper

                                             

Dit huis heeft een relatief kleine zonnepaneel-installatie, maar er zit wel een zonnecollector voor de warmwatervoorziening bij. Boven de uitbouw lijkt een airconditioning te zitten, maar dit duidt waarschijnlijk op een waterpomp. Het is wel een discussie of die warmwatervoorziening wel echt uit kan. In de toekomst kan het wel voordeliger worden, indien :

  • De kilowattuurprijs voor teruggeleverde stroom lager wordt dan de geleverde stroom. Dit kan in 2017 gebeuren, als alle meters digitaal worden.
  • Zonnestroom wordt door haar aard overdag geleverd met vaak een hoogtepunt rond de middaguren. Het verbruikspatroon van de meeste huishoudens ligt vooral in de avonduren. In Duitsland is al sprake van teveel duurzaam geproduceerde stroom. Indien er beperkingen komen voor de teruglevering, kan men het omzetten in warmte en andere vormen van opslag.

Indien men gezamenlijk met buren een zonne-installatie kan aanleggen, kan men vaak behoorlijke kortingen krijgen. Ga ook na of er een vereniging in uw plaats bestaat, die uw aanschaf voordeliger kan maken. Meestal zit dan wel aan bepaalde merken vast, die de betreffende club een overeenkomst mee heeft gesloten.

Indak plaatsing:

Om esthetische redenen worden zonnepanelen op pannenniveau in het dak weggewerkt. Dat is het zogenaamde indak-systeem. Dat kan wel eens van belang zijn, indien het pand aangemerkt wordt als monument. Dan kan desondanks zonne-energie plaatsen.  Het heeft ook nadelen:

  1. Het is aanmerkelijk duurden dan een conventioneel systeem.
  2. De panelen worden ook warmer. Bij elk paneel wordt de afname met de toename van de temperatuur opgegeven.
  3. Een normale plaatsing levert ook een isolatie-effect op.

Veel mensen nemen donkere panelen met donkere pannen. Dit is veel goedkoper dan een indak-systeem.

                                                        

 

 

Veel radicaler is de volgende oplossing. Zonnepanelen gewoon als dakbedekking gebruiken.

Hier ziet u een Belgisch voorbeeld.


© 2013 Alle rechten Energieprestatieloket Nijmegen

Maak een gratis websiteWebnode