autonome systemen

 

Voor de meeste mensen is dit eventueel van toepassing voor vakantiewoningen, tuinhuisjes, caravans en jachten. Soms zijn er ook mensen, die doelbewust niet van het net afhankelijk willen zijn.

Vaak zijn het firma s, die aan de watersport leveren, die een assortiment voor autonome zonne-energie systemen leveren, maar ook een aantal zonnepaneelleveranciers hebben het in hun assortiment.

Zonnepanelen tot ongeveer 150 Watt kunnen voor 12 Volt systemen worden gebruikt. Daarboven worden het 24 Volt systemen en dat wil zeggen

. dat men 2 batterijen van 12 Volt nodig heeft. Bij wat grotere systemen wordt ook wel 48 V toegepast. De 220 volt wisselstroom verkrijgt men door een kleine omvormer.

Schema van een autonoom systeem:                                        

 

Deze systemen hebben eigenlijk de spanning, die het batterijpakket levert. Dit is bijna altijd 12 of 24 volt. In de binnenvaart komt men dit vaak tegen en dan weet u meteen, waar u vaak apparaten van deze spanning kan krijgen. Elke extra omzettingstrap kost een stuk energie. Een omvormer naar 230 V zal men vaak nodig hebben, omdat het vaak kostbaar is om alle gebruikers op laagspanning te hebben.

Essentieel onderdeel in het systeem en zwakte is de batterij. Een grote batterij zal makkelijker het verbruik over de avond kunnen dekken. Een grote batterij vergt ook een langere laadtijd. De toekomst van dit moment is de Lithium-batterij. Die kan veel meer laadcycli aan, dan de ouderwetse loodbatterij. De Lithiumbatterij is op dit ogenblik in grotere capaciteiten erg kostbaar, maar hij komt er nadrukkelijk aan.

 

Keuzes in autonome systemen:

Vaak is de keuze voor een 12 volt installatie heel logisch, indien men een kleine vakantiehuisje heeft ver van de bewoonde wereld. De 12 volt spanning is hetzelfde als die van de batterij van de auto en een systeem van 100 Ah en hoger als capaciteit. Het is wel goed om na te gaan hoeveel gebruikers feitelijk aan 220 V worden gelegd om vervolgens via de voeding weer worden, die de spanning weer omzet naar 12 V. Het is goed om na te gaan of men niet een behoorlijk aantal apparaten heeft, die direct aan de batterij of de laadregelaar kunnen worden gekoppeld. Ook moet men beslist kijken naar de energiezuinigheid van het apparaat. Vele computerondelen en satellietontvangers draaien op 12 V. Spelbrekers zijn vaak de laptops, die vaak een afwijkende spanning er op na houden. De onvermijdbare smartphone heeft een spanning een spanning van 5 V en daar moet altijd een omzetting plaas vinden. Er zijn wel omzetters van 12 naar 5 V gelijkstroom. Het loont wel om te kijken naar het omzettingsrendement van alle voedingen, die men wilt gebruiken.

Bij kleinere vermogens voldoet 12 V prima, maar bij hele huizen en vrachtwagens worden de stromen dermate groot (hele dikke draden met de huidige koperprijzen), dat men 24 V overschakelt (2x12V batterij). Bij grotere hybride en autonome systemen schakelt men over naar 4 batterijen over met 48 V. 

De omzetting van zonnepanelen naar de batterij kan met de MPPT regelaar behoorlijk effectief, maar als men het hele complex ziet van hoeveel vermogen men in de batterij stopt en hoeveel men er weer feitelijk uithaalt, schrikt men behoorlijk van de verliezen. De Lithium batterij is er al, maar de prijzen voor de grotere capaciteiten dermate hoog, dat ze onbereikbaar worden voor de gemiddelde portomonnee. De prijzen gaan op termijn omlaag en de Litiumbatterij wint weer door de grote aantal laadcycli, die het aankan met de langere levensduur.

Toch zijn er er ook andere overwegingen dan alleeen een stroomvoorziening of het terugdraaien van de meter:

  • In 2017 gaan tarieven geelden voor de terugleveren en het aanleveren van energie. Tot dan toe is de prijs voor aangeleverd en afgenomen gelijk. Dit betekent een achteruitgang.
  • Passief energie huizen zullen sterk afhankelijk zijn van het balans ventilatiesysteem om de lucht te verversen. Dit is essentieel om de lucht voldoende verversen. Indien dit volkomen in de war gestuurd wordt bij de geringste stroomstoring en men wel zonne-energie tot de beschikking heeft. Direct aan het net gekoppelde systemen vallen dan weg.
  • Men kan veel bewuster met energie omgaan, indien men probeert in evenwicht te geven met door de natuur gegeven middelen voor de opwekking van energie.
  • Uiteraard hier geldt ook: bij grotere afname van autonome systemen, daalt ook de prijs. Bovendien kan men allerlei mengvormen toepassen als hybride systemen in diverse vormen.

 

 

 

Leveranciers kleine autonome systemen:

www.aquasolar.nl

www.kleinezonnepanelen.nl

www.zaanzon.nl/webshop

www.zonnepanelen.nl/campingsystemen.html

De prijsverschillen zijn vaak groot. Een van deze leveranciers levert bijvoorbeeld zonnepanelen van Sunpower. Dit zijn uitstekende panelen met een hoog rendement, maar zijn ook prijzig.

 

 

 

© 2013 Alle rechten Energieprestatieloket Nijmegen

Maak een gratis websiteWebnode