Advies energiebesparing en opwekking
We zien in Nederland vooral 2 types zonnepanelen:
Daarnaast heb je de zogenaamde amorfe zonnepanelen. Het rendement is nog erg laag, maar ze hebben waarschijnlijk wel de toekomst. De zogenaamde HIT techniek van Panasonic combineert de mono en de armorfe panelen. Amorf haalt veel meer uit diffuse straling.
Recent zijn in Nederland van Solar Frontier de koper-indium panelen op de markt gekomen. Ze hebbben een hoger rendement dan amorfe cellen, maar reageren ook op diffuse straling.
Polykristallijn zonnepaneel
Opstelling van 10 x 250Watt zonnepanelen met een Omnik
omvormer van 3000Watt. Deze omvormer heeft twee groepen (strings),
zodat bij schaduw nog een rij de maximale zon krijgt!
mono-panelen
Als u aan installatie van zonnepanelen denkt, begin dan met raadplegen van de zonne-atlas www.zonatlas.nl. Inwoners van regio Arnhem-Nijmegen hebben geluk: alle huizen en panden zijn in de atlas opgenomen. Indien u een groen dak, als u uw adres hebt ingevuld begint het interessant te worden. Als het een rode aanduiding heeft, is het hoogstwaarschijnlijk niet interessant om een zonne-installatie neer te zetten. Als u in de tussencategorie valt, is er een goede bestudering van de gegevens vereist. Vaak is het het beste om een niet te grote installatie op het beste deel van het dak te zetten.
De beste oriëntatie voor zonnepanelen is het zuiden met een afwijking van plusminus 15 graden. Eén van de grootste vijanden van een goede opbrengst uit zonne-energie is schaduwwerking. Kijk dus vooral goed welke bomen en andere objecten in uw omgeving een bron van schaduwwerking kunnen zijn. In de zomer zullen vele afvoerkanalen, cv-afvoeren geen invloed hebben, maar in het najaar en winter zullen de schaduwen langer uitvallen.
Mogelijke oplossingen rond de schaduwwerking:
Nadeel zijn natuurlijk de extra kosten, maar het betaalt zich ook terug in een wat betere opbrengst.
Zonnepanelen worden het meest op daken geplaatst. Al naar gelang uw woonsituatie kunt u ze aan de rand plaatsen, of bijvoorbeeld op de carport. Als u toch een schuurtje moet plaatsen, houd dan er rekening mee dat het dak op het zuiden is georiënteerd. Er zijn ook alternatieve manieren van plaatsen, zolas een rij plaatsen van oost naar west.
Platte daken hebben het voordeel dat je er makkelijker bij kunt. Er is meer ruimte om te schuiven zo de optimale afstand en oriëntatie te bereiken. Er zijn dan wel iets duurdere ondersteuningspanelen nodig en een bepaalde ruimte tussen de rijen en de dakrand.
Zonnepanelen op schuine daken worden alleen op de oppervlakte belast door de wind. De optimale dakhoek is 40 graden en je mag tot een pan afstand de randen de panelen door laten lopen. Nadeel is van panelen op een schuin dak ik de moeilijke bereikbaarheid bij storingen, Het is daarom ook lastiger om schoon te houden. Vanwege de electrische schakeling van zonnepanelen is het het beste om de panelen in landschap te plaatsen.
Daarnaast heeft u te maken met de voorschriften van het bouwbesluit. Die stelt een aantal regels rond de plaatsing van zonnepanelen. Alleen als uw pand monumentaal is hoeft u geen vergunning te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen.
De ouderwetse kilowattuurmeter is misschien een oud beestje,
maar hij verbruikt van het net als het wieltje met de pijl mee
draait en hij draait terug indien de zon meer levert.
Lekker laten hangen, zolang het nog kan!
Kantoor energieprestatieloket
energieprestatieloket@gmail.com
Daalseweg 109024-2020901