Advies energiebesparing en opwekking
Eeen component, die steeds belangrijker is geworden is een goede voeding in de computer. Indien de computer een bepaalde videotoepassing niet kan draaien of crashed, is het vaak de voeding, die het niet meer trekt. Gelukkig zijn energiezuinige voedingen ook opgebouwd uit goede kwaliteit materialen. Op de website van 80plus.org kunnen we de energiezuinige voedingen opzoeken. Ze varieren van normaal tot platina. Vaak zul je op brons uitkomen, indien je een behoorlijke energiezuinigheid wilt hebben en nog een redelijke prijs. Waarschijnlijk gaat dit in de toekomst opschuiven.
De afbeelding hierboven is van een spelcomputer, die heel veel 3D in een hoge frequentie moet leveren. Deze machines slurpen energie. Op dit ogenblik worden vaak processoren en grafische kaarten geintegreerd. Dit is bij Intel bij de 1150 en 1155 sockets het geval en bij AMD de A-serie. Hier zitten heel energiezuinige oplossingen bij. Indien men bepaalde prestaties vereist, zoals bij CAD/CAM, 3D programma s en videotoepassingen is het goed om naar Watt/prestatie verhouding.
Helaas is er geen goede site als bij de voedingen, die zich bezighoudt met de energiezuinigheid van de grafische kaarten, die wel een aanzienlijk deel van het verbruik van de computer bepalen.
Harde schijven heel wat minder energie dan grafische kaarten, maar toch valt hier wel een behoorlijke winst te pakken. De bekende merken als Western Digital, Seagate en Samsung hebben groene uitvoeringen. Daarbij is meestal het toerental van de schijven teruggebracht, maar ze zijn meestal wat trager. De notebook harde schijven van 2,5 inch zijn altijd energiezuiniger dan de grotere standaardschijven van 3.5 inch. De SSD zonder bewegende delen is weer zuiniger dan de oude notebookschijf. De SSD is echter weer fors wat duurder, maar het duidelijk dat dit de toekomst is. De ouderwetse schijf heeft met een huidig maximum van rond de 4 terabyte nog wel een voorsprong. Je kunt voor de versnelling een veel kleinere SSD gebruiken als caching schijf naast een ouderwetse harde schijf om die weer beter te laten presteren.
Bij de gegevens van harde schijven worden meestal wel het verbruik opgegeven. Kijk dan vooral in verhouding naar de prestaties op het gebied van lezen en schrijven op de schijf.
Voor de normale computer kennen we vooral de de grootmacht Intel en op grote afstand AMD. Intel kent in het zeer energiezuinige segment de Atom processor, terwijl AMD de E-serie heeft. Over het algemeen zijn de geintegreerde grafische processor meestal beter bij AMD. Voor de normale computer worden ze niet krachtig genoeg gevonden. Toch is de Atom langzamerhand volwassen geworden. Ook is de afstand tot de Celeron heel klein geworden.
In het hoge segment voor de bedrijfstoepassingen zitten de Xeon en de Opteron. Die leveren een goede prestatie in verhouding tot de wattage, die hij verbruikt. Dit segment zul je op de gewone computer niet tegenkomen.
Op dit ogenblik is het aantrekkelijkst voor het Intel platform om een Haswell moederbord chipset met een 1150 socket processor met ingebouwde grafische kaart een aantrekkelijke optie.
Bij AMD kom je dan bij de A-serie terecht .
Al een tijd is er een nieuwe groep van processoren in opkomst: die van ARM. Dit zijn de processoren, die bijna in alle tablets en smartphones voorkomen. Het ziet er naar uit, dat de tablets voor een belangrijk gedeelte de oude desktop zal vervangen. Deze groep moet per definitie behoorlijk zuinig zijn. Anders raken de batterijen wel erg snel leeg. Het quadcore segment trekt in principe de batterij snel leeg. Daarom hebben die vaak een aparte processor voor de lichte taken om zo de batterijduur te verbeteren.
Bij de professionele toepassingen werden vroeger altijd laserprinters ingezet. Ze waren beter geschikt voor grotere heoveelheden met een een goede afdrukwaliteit. Intktjetprinters en laserprinters zijn qua kwaliteit steeds meer naar elkaar toegekropen. De inktkosten zullen bij beide types ongeveer hetzelfde, maar een laserprinter gebruikt aanmerkelijk meer energie, omdat zij van een warmteprocede gebruik maakt.
Kantoor energieprestatieloket
energiep
024-2020901